Wat te doen bij het vinden van een ziek of gewond dier?

U kunt alle dagen van de week terecht bij onze opvang om zieke of gewonde dieren langs te brengen tussen 9:00 en 21:00 uur. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij dit niet handig of gewenst is, zoals bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat van een geval van vogelgriep. Daarover leest u hier meer:

Jonge vogels en zoogdieren.

Heeft u een jong vogeltje en twijfelt u of deze daadwerkelijk hulp nodig heeft of dat deze net op ontdekkingsreis uit het nest is en gewoon nog wat onhandig? U mag altijd even bellen voor advies. Is het vogeltje door een kat gepakt of heeft het duidelijke zichtbare verwondingen dan is naar de opvang brengen het beste advies.
Jonge hazen en reeën liggen doodstil in hun schuilplekje en ook al lijken ze alleen, moeder is vaak wel in de buurt en wachten tot jij weer weg gaat op veilige afstand. Raak het dier in geen geval aan, want eenmaal aangeraakt ruiken ze naar de mens en laat de moeder het jong achter en sterft.  Ook als uw hond of kat met een jonge haas of ree aankomt heeft terugleggen geen zin en is het dier ten dode opgeschreven zonder de hulp die het in een opvangcentrum kan krijgen.

Egels.

Egels houden een zogenaamde winterrust en geen winterslaap. Daarom kunt u ze met zacht weer ook in de winter rond zien scharrelen en is dit niet per definitie een probleem. Zien ze er ziek, zwak of mager uit dan zijn ze uiteraard van harte welkom bij ons voor goede zorg.

Botsingen met de menselijke wereld.

Verkeer, verlichte ramen in de avond, visdraad, klus werkzaamheden, enzovoorts: Er zijn nogal wat manieren waarop een dier slachtoffer kan worden van menselijk handelen. Natuurlijk meestal niet met opzet, maar toch is er een dier wat na een aanrijding of andere calamiteit gewond is geraakt. Uiteraard zijn deze allemaal altijd welkom! Bel bij een onveilige situatie in het verkeer ook de politie.

Huisdieren.

We krijgen regelmatig melding van hanen die ergens gedumpt zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend en jammer dat de eigenaar zijn verantwoordelijkheid hierin niet neemt. Helaas kunnen wij ze ook niet huisvesten, want zouden we hier ja op zeggen, dan zouden wij al snel een hanenopvang zijn en geen plek meer hebben voor de wilde dieren waar wij eigenlijk voor zijn. U kunt hier melding van maken bij de politie, een lokale schutstal of (huis-)dierenambulance.
Postduiven worden ook regelmatig gevonden door mensen en hebben een eigenaar. Deze kan je vinden door het ringnummer van de duif in te voeren op een speciaal daarvoor bestemde website van de duivensportbond:
https://www.duivensportbond.nl/duif-gevonden-30

Olieslachtoffers.

Ook voor het helpen van olieslachtoffers zijn wij goed ingericht en ervaren in het bieden van de nodige hulp. Hieronder vindt u een foto overzicht van olieslachtoffers bij de Fûgelpits door de jaren heen:

En een onderzoek betreffende zwarte zee-eenden welke een uitdaging zijn om goed te kunnen helpen en hier in 2008 zijn gemonitord na een olieramp waar goede resultaten bij zijn behaald:

Tot slot.

Niet gevonden wat u zocht? Bel gerust: 0519-321591 of mail naar fugelpits@planet.nl met uw vraag.

Tot slot nog een aantal filmpjes om u een indruk te geven van de grote diversiteit waarmee wij te maken krijgen en het werk wat we doen: